Dolgu Tedavisi

Dolgu Tedavisi

Dişin çürümesine bağlı olarak gerçekleşen dolgu tedavisi, çürüyen bölgenin temizlenmesi ve yerine o bölgeye eklenecek bir parçanın takılmasıyla gerçekleşir. Rize diş hekimleri tarafından yürütülen bu işlemde röntgenle tespit edilen dişler için kanal tedavisi ya da diş çekme yöntemlerine ihtiyaç duyulmadan tedavi sağlanır.

Dolgu nasıl yapılır? Dolgu tedavisi ve kanal tedavisi arasındaki ayrım nedir? Yazı içinde bu noktalar açıklanacaktır.

Dolgu Tedavisine Nasıl Karar Verilir?

Diş çürükleri; dişlere bakım yapılmadığında, diş ipi kullanılmadığında, yetersiz ya da yanlış diş fırçalama yapıldığında oluşur. Oluşumu ilerledikçe çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Kanal tedavisinden önceki aşamadır. Dişin daha zorlu bir süreçten geçmesinin önünde yer alır. Bu yüzden erken tedavi yöntemidir.

Dolgu tedavisine karar verilmeden önce hastanın başvurusu değerlendirilir. Ardından şikayetlerini daha iyi anlamak için röntgen çekilir. Röntgende görülen çürükler sonrasında herhangi bir yaş kıstası olmadan dolgulara karar verilir.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Gelişen teknolojiyle birlikte diş uygulamalarında da birçok yenilik oluştu. Özellikle dolgu tedavisinde dolgunun düşmesi, tutmaması, renginin uyumsuz olması gibi şikayetler oluyordu. Rize diş kliniği içinde son teknolojiyle birlikte yapılan bu tedavi şu aşamalardan oluşur:

• Hastanın röntgeni çekilir ve hangi dişlere dolgu uygulanacağı tespit edilir. Ardından seans tarihi belirlenir.

• Hastaya lokal anestezi uygulanır. Bazı durumlarda uygulanmayabilir.

• Çürümüş olan bölge diş hekimi tarafından hassas bir çalışmayla alınır.

• Dişin boş kalan kısmına uygun bir dolgu seçilir ve yerleştirilir.

• Son aşamada bu dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilerek diş yontulur. Hastaya bir parça kâğıt ısıttırılarak yüksekliği kontrol edilir.

• Hastadan birkaç defa geri bildirim alınır ve işlem tamamlanır. Tüm işlem 40-50 dakika sürebilir.

Dolgu Tedavisi Sonrası

Dolgu tedavisi sonrasında hastanın uç sıcaklıklardaki yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen göstermesi gerekir. Özellikle ilk birkaç saat boyunca anestezi etkisini yitirmemiş olabilir. Anestezik etki geçene kadar yemek yememek önemlidir. Bir daha bu gibi durumlarla karşılaşmamak için hastanın diş sağlığına dikkat etmesi gerekir. Diş ipikullanarak, ara diş fırçalama yaparak, sabah ve akşam diş bakımına özen göstererek çürüklerin önüne geçilebilir.

© Copyright Volkan Yeniay